De stem van Talent

27-05-2015

Zo'n lekker fout ‘heesje’… Jaren, maar dan ook jaren heb ik me verzet tegen sommige onderwerpen. Omdat ik er geen tijd voor of zin in had. Of het ‘hoorde’ niet bij me of gewoon omdat ik er iets van vond. Dan komt er bij de meesten een periode dat...

..je terugkijkt. Daar hoef je niet oud, of ziek of extreem verdrietig voor te zijn. Maar ineens heb je het: je kunt zijn wie je wilt en dan die dingen doen die daar bij passen. Of, en dat bleek uiteindelijk veel slimmer, juist die dingen doen die NIET bij je passen. Ogenschijnlijk niet bij je passen, let wel. Tot ik erachter kwam dat juist die dingen zo leerzaam en leuk zijn. Sindsdien maak ik er een sport van open te staan voor (bijna) alles wat nieuw ‘en op het oog niet passend bij mij’ is. En daar heb ik toch een plezier van!

De stem van talent undefined

Zo trof ik mezelf dus terug op een heuse stemworkshop. Jaren geleden een echte no-go-zone! En nu? Ik heb ervan genoo♪♪oten! Tijd maken en inzoomen op één enkel ding: je stem. MMMh…toch wel een belangrijk ding. Het schijnt dat 38% van de impact van je boodschap door je stem wordt bepaald. Te hard, te zacht, te dominant, te voorzichtig, te piepend, te krakend, of te weinig gebruikt… het is er allemaal. Ik laat mijn stem echt wel horen, ik spreek eerder stellend dan vragend en ik ben ook heel verstaanbaar. Dus eigenlijk niks mis mee, zou je zeggen. Maar om nou te zeggen dat ik klink als een klokje….euhm…nee. Tijd dus voor deze communicatie deskundige om daar eens dieper op in te zoomen. Ik heb voor een maatwerk-workshop-special-sessie niemand minder dan Elizabeth Ebbink (voormalig operazangeres, nu stemtrainer en psycholoog) ingehuurd. Een professionele workshop met voor de liefhebber een korte stemcoach-sessie. Geen stembevrijding voor sneue slachtoffertypes, geen notenbalkjes en zeer zeker geen getrut. Gewoon eerlijke, bruikbare en leuk-brute kost voor de gewone mens. Ik erop af, gewoon meedoen als organisator!

Gierende stembanden undefined

Wat blijkt? Misschien omdat ik niet zo groot ben, 1.58m commotie, maar ik til meestal mijn kin op als ik praat of train of presenteer. Logisch dus (weet ik nu) dat mijn stembanden dan een verkeerde opening maken en het geluid er doorheen wordt ‘gejast’ op een niet Barbara-Streisand-achtige manier. Kin naar beneden dus voortaan, hand op de buik zodat ik kan voelen dat ‘ie beweegt als ik praat. Zo resoneert mijn stem dieper en dat is voor mens en dier aangenamer. Iemand die alleen maar hoog praat is goed voor een kwetsbaar effect en zo geeft meer laagte in je stem je autoriteit.

Nou hoef je natuurlijk niet gelijk een baard in je keel te laten groeien maar ietsje meer laagte klinkt wel lekker hoor. Je legt ook meer gewicht in de schaal als je langzaam spreekt. En de impact van een goed getimed even-helemaal -niets-zeggen, is onbetaalbaar. Wel alles met variatie natuurlijk. Nou vooruit, nog een tip van Elizabeth: wist je dat langzaam praten de aandacht meer op de inhoud vestigt en snel praten energie oproept? (En doe je dat dan ook?) En dat als je dit ook weer varieert, je publiek of gesprekspartner dit heel aangenaam vindt en meer geboeid is en blijft door jouw verhaal?! En een andere gouden tip is: (daar is hij weer) VARIATIE. Maar nu dat je binnen je zinnen, je stem omhoog én omlaag laat gaan. Dat heerlijke melodieuze… Zeg maar eens hardop (zoals je dat tegen een kind zou verhalen): ‘En ze leefden nog lang (omhoog) en gelukkig (omlaag)… Klinkt lekker, hé?

Ear-opener undefined

Elke deelnemer krijgt aandacht en het is werkelijk ongelooflijk wat een verschil het maakt als je je stem beter gebruikt. Nog meer ear-openers vind je in het boek ‘Ik hoor het aan je stem’ van dezelfde weergaloze Elizabeth. Maar het lezen háált het niet bij de life-experience als Elizabeth je traint! Zo’n workshop is nou een keuze waar je geen seconde spijt van  kunt hebben. Je leert veel en lekker praktisch. En daarnaast lach je je met z’n allen, m/v, werkelijk helemaal energiek. Elizabeth weet haar kennis fantastisch te koppelen aan een heel aansprekende manier om met iedereen te trainen. Professie en hilariteit gaan hand in hand en de dag vliegt jammer genoeg om. En dan, ja dan begint het grote oefenen. Als je mij dus ziet rijden, prevelen en lachen in mijn UP-je, dan weet je: ‘die is goed bezig’! Je moet er waarschijnlijk bij geweest zijn om de volle vreugde ervan te vatten, maar neem van mij aan: geef je stem eens de nodige aandacht!

Met warm klinkende groet, Yolanda

Deel dit artikel

 

Reageren? Graag!

comments powered by Disqus